home mail

 

 

crkva svete trojice

ikonostas

crkva svete trojice

* Kliknite na sliku da bi ste je povećali

 


Svetlo vere precima i potomcima

(Crkva svete Trojice)

Crkva svete Trojice, sagrađena je od tvrdog materijala 1818, a doziđivana je 1892. godine. Milisav Marković iz Knjaževca živopisao je ikonostas vrmdžanskog Božjeg hrama 1894. godine, dve decenije pre nego što će izraditi ikonostas u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Sokobanji. U narodu postoji priča da crkva datira iz 13. veka, da je tri puta paljena, da je sadašnja sagrađena na starim temeljima na manastirskom imanju, da je bogomolju, u vreme zuluma drugovernika Turaka, spasao “ferman” turskog starešine iz Sokobanje, izdat u znak zahvalnosti za ozdravljenje sina, obolelog od sumanutosti.

Uz crkvu stoji zvonara sa dva zvona. Jedno je poklon trgovca iz susednog sela Šarbanovca i na njemu piše : “Sije (ovo) zvono poklanja crkvi Crkovačkoj u Vrmdži Stanko Petrović 1854 god ”. Na drugom zvonu piše : “Ljubisav Miletić trgovac iz Vrmdže poklanja ovo zvono crkvi Crkovačkoj za spomen svoj i svoje supruge 1897 god”.

O velikim praznicima, naročito na Božić i Uskrs, na Trojicu (u junu) i na Petrovdan (12. jula), okuplja se narod. Miris borova meša se sa dahom tamjana i pojanjem, uz treperenje sveća pred ikonama. A sa brda pored crkve, na istok, jug i zapad, pružaju se veličanstveni pejzaži, a Sokobanja ispod planine Ozren vidi se kao na dlanu.